Hoe het komt dat wij vertrouwelijke informatie willen inzien
Gepubliceerd op: 18 nov, 2021

Hoe komt het dat geheime documenten zo aantrekkelijk voor ons zijn om in te kijken? 

Aanleiding: de vergeten treinstukken van Gert-Jan Segers over het regeerakkoord. Voor #EditieNL op RTL4 en het radioprogramma Afslag Zuid bij #OmroepBrabant mocht ik antwoord geven op die vraag.

 

 

Of het nu om een geheim document gaat of een gedeelte van een gesprek wat je hoort, dat maakt niet uit.

 

In beide situaties wordt je brein enorm getriggerd door het missen van een bepaald stuk informatie. Dan ontstaat er een vorm van nieuwsgierigheid waardoor je jezelf bijna niet meer kan bedwingen om een document te laten liggen.

 

Editie NL

In het fragment van Editie NL zie je dit ook heel mooi in de praktijk gebeuren als we een ‘vertrouwelijk’ stuk op station Den Bosch laten slingeren. >> https://www.rtlnieuws.nl/video/uitzendingen/video/5267885/afl-321

Of lees het hele artikel op: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5267798/geheim-document-regeerakkoord-trein-formatie

 

Wat er gebeurt in je brein

De Nucleus Accumbens van je brein is hier verantwoordelijk voor. Het deel van je brein dat alles te maken met geld, voortplanting, succes en eten en die zorgt voor een bepaalde nieuwsgierigheid wanneer we te maken hebben met incomplete informatie.

Dat moment van nieuwsgierigheid zorgt voor de aanmaak van het feel-goodhormoon dopamine. En dat helpt bijvoorbeeld weer fantastisch bij het leren en onthouden van informatie.

 

Tip voor jou:

Maak mensen nieuwsgierig naar jouw informatie door bijvoorbeeld een bijzondere vraag te stellen, dan zal hun brein hen de motivatie geven om het te willen weten en onthouden ze het totaal beter.

 

 

ps. wil je weten, hoe het komt dat Gert-Jan het vergat? Dat hoor je in het fragment op 17:09 in de show van Ronny Balk. : https://www.omroepbrabant.nl/radio/programma/2425290/Afslag-Zuid/aflevering/3415360/Afslag-Zuid

 

 

#chantalvandenberg #neuromarketing #neurowetenschappen