Dit kan jou ook gebeuren! Word geen slachtoffer van het Bevooroordelingseffect, zoals dat nu bij Ernst Kuijpers gebeurt! Super belangrijk als je net in een nieuwe baan of functie bent gestart of een goede beurt wil maken in de eerste meeting van dit jaar.
Ken je dit spelletje nog? “Ik ga op vakantie en ik neem mee”… en dat nummer 5 helemaal de fout in ging met het noemen van de latere onderwerpen op het lijstje maar nummer 1 en 2 nog goed kon reproduceren?
Volgorde in je brein
Dit komt omdat de volgorde waarin je #brein de informatie krijgt bepalend is voor wat je onthoudt. Dat klinkt heel logisch en noemen we het Primacy effect in de #neuromarketing.
Nu komt het erge eraan.
Die eerste informatie bepaalt namelijk OOK hoe we iets of iemand beoordelen, dus eigenlijk is het Bevooroordelingseffect een betere naam.
Wanneer we dus een oordeel over iets of iemand mogen geven, gebruiken we die eerste informatie als leidraad.
Naar de praktijk.
🏢 Je nieuwe baan/functie:
In je eerste werkweken van dit jaar maak je een stom foutje, kan gebeuren. Doordat het net bij je nieuwe baan of in je nieuwe functie gebeurt, is het zeer onhandig. Vanwege het Bevooroordelingseffect zullen anderen op basis van dit schijnbaar onbenullige voorval al een negatiever oordeel vellen over je (toekomstige) capaciteiten.
👉🏻 Precies dit gebeurt nu bij Ernst Kuipers doordat hij in het nieuws is als aankomend minister van Volksgezondheid met het bericht dat personeel wel mocht sporten in het Erasmus MC terwijl alle sportscholen dicht zijn.
📅 Je eerste meeting:
De eerste meeting van dit jaar waar jouw belangrijke onderwerp besproken gaat worden. Jij bent een beetje gespannen en daardoor begin je net met de minst sterke argumenten van je voorstel. Hierdoor is de kans groter dat je voorstel het niet haalt, omdat de rest je voorstel zal beoordelen dat op basis van die eerste zwakkere argumenten.
>> Ben je bewust dat de eerste informatie dus veel meer bepalend is dan je verwacht <<