De kracht van nostalgie: de nieuwste trend
Gepubliceerd op: 10 dec, 2023

Waarom nostalgie zo belangrijk voor je is

BREINWEETJE: Hoe komt het toch dat we de nieuwe Tamagotchi, Gooise vrouwen en Edwin Evers weer direct in onze armen sluiten? Welke krachtige breinwerking zit erachter en hoe je dit fenomeen zelf slim gebruikt

 

Newstalgia wordt deze hype genoemd. Anderen zouden zeggen: oude wijn in nieuwe zakken. Het is niks anders dan de werking van nostalgie in je brein.

 

Afgelopen week vol in het nieuws. NPO Radio 1 en Editie NL interviewden mij met de vraag:

 

Wat is toch de kracht van Nostalgie?

 

Nostalgie is het terugverlangen naar het verleden. Je gaat even terug naar een mooie herinnering van toen om weer even dat positieve gevoel te ervaren. Nostalgie wordt fysiologisch veroorzaakt door beelden, geluiden, geuren en smaken.

 

Zonder dat je het doorhebt heeft Nostalgie een heel aantal positieve voordelen.

 

Kijk maar:

Onderzoekers ontdekten dat wanneer we nostalgische gevoelens oproepen we ons fysiek warmer voelen. Het oproepen van deze positieve herinneringen brengt je in een positievere stemming. Perfecte oplossingen tegen kou en een winterdip dus!

 

Nostalgie zorgt dat we beter om kunnen gaan met verlies, eenzaamheid en onzekerheid. Plus dat het je helpt om je in een positieve stemming te brengen.

 

Hoe dit in je brein werkt legde ik uit bij Radio1: 

 

Maar ook zakelijk kan je er je voordeel mee doen. Of het nu voor leiderschap, marketing, voor je werk of jezelf is. Een paar ideeën:

 

 

Nostalgie en leiderschap

🌟 Haal met je team een oud succesvol project uit de kast en kijk hoe je elementen vandaag zou kunnen gebruiken

🌟 Maak van je volgende kantoorborrel een “bringing back the nineties borrel”

 

 

Nostalgie en marketing

🌟 ‘toen’ en ‘nu’ foto’s zijn een geweldige manier om de veranderingen tussen verleden en heden te laten zien in het kader van branding of productontwikkeling

🌟 Haal een oud favoriet product, campagne of stijl terug en vertaal het naar de dag van vandaag, precies zoals de Tamagotchi gebeurde

 

 

Nostalgie in je werk

🌟Haal met collega’s tijdens de lunch een oud personeelsfeest op en lach nog een keer om Henk met zijn malle danspasjes

🌟Ga nog eens terug naar je eerste baan en wat daar zo leuk aan was

 

 

Nostalgie thuis

🌟Blader eens door je foto album  op je mobiel en bekijk de oudste foto’s

🌟Luister naar muziek die een fijne herinnering oproept

 

 

Het hele interview van Editie NL terugkijken? Dat kan hier:

 


 

 

Actuele onderwerpen bekijken vanuit de werking van de hersenen op ons dagelijkse leven en werk zorgt voor inspiratie tot deze posts. Zo krijg jij een inkijk in de wereld van #neuromarketing, #neurowetenschappen en gedragspsychologie met praktische tips voor op en in je werk.

 

In mijn lezingen over Neuromarketing kijken we altijd naar de werking van de hersenen vertaald naar je werk of je persoonlijk leiderschap. Wil jij nostalgie gebruiken om je team het nieuwe jaar goed te laten starten? Laat mij ze inspireren en meteen een klein duwtje in de rug geven via een lezing