De Kroonprins(es): Hoe je die ogenschijnlijke aardige collega die jou neerhaalt, vrienden met je laat
Gepubliceerd op: 26 feb, 2018

De Kroonprins(es): Hoe je die ogenschijnlijke aardige collega die jou neerhaalt, vrienden met je laat worden, ook al willen ze het liever niet

Deze titel klinkt misschien raar. Waarom zou je vrienden worden met iemand die zo doet?

Nou om de hele simpele reden dat hij/zij de Kroonprins(es) is. En die rol mag niet je onderschatten. Ieder bedrijf heeft er absoluut 1 of meerdere en jij kan daar in je werk veel last van kan hebben.

Helemaal als jullie net wat andere belangen hebben of geen superclick hebben samen. En bijvoorbeeld moeten samenwerken op MT- of afdelingsoverstijgend niveau. Want hij/zij zal je absoluut dwarsbomen als het kan. Daar zit je niet op te wachten. Iemand die grote invloed heeft op alles wat besloten wordt in jullie MT of overleg.

Hoe zorg ik ervoor dat de Kroonprins(es) vaker mijn kant kiest?

Dat is de vraag die ik vaak krijg als ik bij een presentatie dit onderwerp bespreek. Gelukkig kan ik precies de strategie delen die werkt bij deze kroonprinsen of -prinsessen. Omdat ik deze situatie aan den lijve heb mogen ervaren toen ik een MT-positie had. En op zoek ben gegaan hoe ik ze in mijn richting kon krijgen.

In de deze brainwave geef ik je de 5 manieren waardoor de Kroonprins(es) automatisch vrienden met je wordt, ook al willen ze het eigenlijk liever niet.

Hoe herken je de ‘Kroonprins(es)’?

Een kroonprinses is als volgt te typeren. Meestal is het iemand die al jaren bij het bedrijf werkt en alle situaties als een keer heeft meegemaakt. Daardoor een bak aan kennis en ervaring van het bedrijf bezit en intussen opgeklommen is tot directieniveau. Iemand die graag nog een stapje hoger zou klimmen en dat iedereen laat voelen, maar niet zegt.

Altijd is alles perfect voorbereid, ze droppen het voorstel of idee altijd net iets eerder en krijgen daardoor alle credits. En ogenschijnlijk alleraardigst is in je gezicht, maar achter je rug om heel vilein is. Plus het allerergste: zo iemand waarvan alles direct wordt aangenomen door anderen en nooit in twijfel wordt getrokken.

Wat zijn de gevolgen voor jou?

Een Kroonprins(es) kan het bloed onder je nagels vandaan halen als jullie elkaars vrienden niet zijn. Als je iemand niet mag, komt er namelijk een reactie in de hersenen. Die is terug te vinden in de amygdala. Een heel klein onderdeel in je hersenen dat voornamelijk wordt geassocieerd met angst.

Wat veel mensen niet weten is dat dit gebied ook actief wordt op het moment dat je zo iemand als ‘slecht’ bestempeld in je hoofd. Doe je dit te vaak dan ontstaat er een patroon rond die persoon en dat onthouden je hersenen. Zodra je dan weer die persoon ziet, popt direct ‘slecht’ op. Dit geldt uiteraard niet alleen voor jou maar ook voor de ander.

Het belang van vrienden worden met de Kroonprins(es).

In overleggen moeten besluiten worden genomen, richtingen worden gekozen. Het bijzonder is dat die besluiten vooral voor het overleg zelf al worden voorgekookt. Tijdens het informele moment net voor de aanvang van de meeting wordt ook de toon gezet. Om je plan goedgekeurd te krijgen heb je medestanders nodig.

Als je dus niet op goede voet bent met de Kroonprins(es), worden je kansen op goedkeuring automatisch lager. Simpelweg omdat hij/zij zomaar zijn of haar invloed kan gebruiken om jouw plan naar de afgrond te krijgen. En dat vind ik oneerlijk.

Het proces omdraaien

Gelukkig kan je het proces omdraaien. Want als jij je eigen amygdala en die van de Kroonprins(es) op stand ‘goed’ zet, heb je de oplossing gevonden. Zo simpel is het.

Dat betekent dat er wel iets moet gebeuren. En omdat de hersenen van jou en de ander op diverse manieren in de goede stand te zetten zijn, heb ik deze “VriendenStrategie” voor je op een rij gezet die bestaat uit 5 elementen.

VriendenStrategie: 5 elementen waardoor je vrienden wordt met de Kroonprins(es)

  1. Zoek hem of haar bewust op.Vaak zien leidt tot namelijk tot meer waardering. Ook al lig je elkaar niet, probeer elkaar ‘toevallig’ te treffen bij de lunch, koffieautomaat, kopieerapparaat, parkeerplaats of andere ruimte.
  2. Zoek jullie gezamenlijke deler. Het is namelijk zo dat je iemand waarmee je iets gemeenschappelijks hebt, eerder als vriend wordt gezien. Je hebt eerder een band. Kijk of je een interesse, hobby, vakantie, gerecht of iets anders deelt. Vraag er met interesse naar, want juist de Kroonprins(es) houdt van aandacht. Ik weet hoe moeilijk het is als je geen klik heb met iemand, maar hier staat natuurlijk iets op het spel.
  3. Gemeend compliment. Deze is ook niet makkelijk. Alleen een compliment geven is niet voldoende. Geef een compliment en vertel erbij waarom je dit vindt. Om het je makkelijk te maken, geef je hem of haar een compliment over iets wat zij in het werk hebben bereikt. Dan komt het welgemeend over en krijg je het uit zeker uit je mond.
  4. Laat hem of haar iets eenvoudigs voor je doen. We vinden iemand aardiger nadat wat we voor die persoon iets aardigs hebben gedaan. Lukt het je om de Kroonprins(es) jou een kleine dienst te laten doen, dan zal dit bij hem of haar warme gevoelens voor jou veroorzaken. Bijvoorbeeld door een medewerker van hem of haar naar jou te laten bellen of mailen.
  5. Stoelen naast elkaar. Hiervoor is het van belang dat je op tijd bij het overleg bent. De Kroonprins(es) is er natuurlijk al dus daarom hoef je nu alleen maar hem of haar te volgen. Ga naast de Kroonprins(es) zitten. Wanneer we naast mensen zitten bestempelen we die eerder als vrienden dan wanneer we een andere positie aan de tafel hebben.

Conclusie

Vreemd genoeg is het zo dat als de Kroonprins(es) je eerst niet mocht, hij of zij na toepassing van deze VriendenStrategie je daarna beetje bij beetje begint te waarderen, Hij of zij je uiteindelijk meer zal mogen en daarmee zullen jouw plannen en ideeën niet of minder neergehaald worden.

Wat het deed voor mij? Ik had er in het begin moeite mee dat geef ik eerlijk toe. In mijn geval was er ook geen superclick. Maar ik merkte het ook bij mezelf. En dat ik in de MT-overleggen minder ‘last’ van de Kroonprins(es) had. Zullen we dikke vrienden worden dankzij deze strategie? Ook daar durf ik eerlijk over te zijn. Nee, een uitnodiging voor een feestje bij mij thuis zit er niet in.