Waarom scoren we graag souvenirs op vakantie
Gepubliceerd op: 24 aug, 2022

Welk vakantiesouvenir heb jij mee teruggenomen? Een koelkastmagneet, foeilelijk beeldje of toch de sleutelhanger? Waarom nemen we ze eigenlijk mee? RTL interviewde mij hierover.

 

🤔 Na een weekend Noordwijk neem je vaak geen souvenir mee terug, waarom dan wel als je naar Normandie bent geweest?

🤔 Net voor je vertrek neem je jezelf voor: “deze keer neem ik niet allerlei prullaria mee naar huis”, en toch gebeurt het je.

🤔 Terwijl je je koffer uitpakt kom je dat foeilelijke beeldje tegen en je vraagt jezelf af waarom je dat toch in godsnaam hebt mee terug genomen?

 

 

5 redenen die ervoor zorgen dat je zo’n souvenir mee naar huis neemt

 

1. Je bent toegeeflijker
Op vakantie zijn we meer ontspannen, blijer en in een positieve stemming. In de Neurowetenschappen spreken we dan van cognitief gemak. Met andere woorden. Je staat makkelijker open voor verleidingen tot iets doen wat je normaal thuis niet zo snel zou doen.

 

2. Het bewijs dat ik er was
Een souvenir kan dienen om te laten zien dat je er echt bent geweest. Want zo’n dolfijntje van de Kaaimaneilanden erop laat geen twijfel meer bestaan. (zie het bewijs onder aan deze pagina 😉)

 

3. De speciale herinnering
Een souvenir is een aandenken aan die specifieke vakantie op die bewuste plek. Het hoeft niet perse een sleutelhanger te zijn, sommige van ons hebben graag een bierglas of nemen zelfs een stek van een plant mee terug. Zo kunnen we thuis weer even terugdenken.

 

 

Kijk hieronder het hele fragment (2:50) bij Editie NL terug

 


 

 

 

4. Dat bijzondere kado
Wanneer we iemand een cadeautje kunnen geven worden we daar zelf ook blij van. Het is een beloning voor je brein als je iets geeft aan de ander. Plus je maakt uiteraard de ander blij. Je hebt vast je partner, vriend(in) of kind op vakantie iets gegeven waar je hem of haar blij mee hebt kunnen maken. Die opblaas unicorn voor in het zwembad of dat speciale armbandje.

 

5. Nog een keer dat fijne gevoel oproepen.
Vakantie betekent quality time met de mensen die je lief zijn. Daardoor sta je meer stil hoe fijn het is om met hen te zijn en een souvenir helpt daarbij om dat fijne gevoel weer op te roepen. Die ene belachelijk dure groepsfoto bij de toeristische attractie koop je dan toch net effe wat sneller.

 

 

Liever het artikel lezen dat RTL schreef op hun website. Dat kan hier

Wil jij mij interviewen?

Heb jij een podcast, platform of community en wil je graag mij een keer interviewen? Er zijn heel veel onderwerpen waar je vanuit het brein en ons gedrag verrassend leuke content mee krijgt.

 

Daarom werk ik graag mee aan dit soort interviews waar ik een stukje van mijn expertise en kennis kan doorgeven.

Wil jij mij graag interviewen, vul dan het formulier op deze pagina in.

 

Een greep uit mijn collectie vakantie souvenirs: