[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”#ffffff” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”4_5″ spacing=”yes” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”#ffffff” background_image=”” background_position=”left top” undefined=”” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]
Heb je er wel eens over nagedacht op welke wijze je je een gesprek begint? Je hebt vast al eens gehoord over de eerste indruk en hoe belangrijk die is. Totdat bij een presentatie een directeur die verantwoordelijk was voor de sales in zijn bedrijf opmerkte: “deze eerste indruk is van cruciaal belang en ik heb er nooit bij stil gestaan”.
In deze ‘brainwave’ laat ik je zien welk woord een cruciale impact heeft op de uitkomst van je gesprek. Plus ik laat je zien hoe je dat woord correct gebruikt zodat jouw gesprekken winnaarsgesprekken worden.
De hersenen verwerken namelijk alle informatie op die tot hen komt. En dus ook wat we horen. Dat wist je al. Maar de vraag is of jij er bij stilt staat welk belang er bij hoort? Want als er iemand met je praat dan luister je. Je hoort de woorden die iemand spreekt maar ook de wijze waarop en welke stem iemand heeft. Alleen zijn we daar niet bewust mee bezig als we praten met iemand anders.
Op goed geluk
Om het belang van horen nog eens te laten zien neem ik je mee naar een datingshow: ‘Op goed geluk’. De eerste versie werd gepresenteerd door Carry Tefsen en momenteel doet Gordon dit. In die show zijn drie vrijgezellen in de race voor een date met een dame of heer.
Als vrijgezel wil je natuurlijk graag degene zijn die de date wint en je probeert zo goed mogelijke antwoorden te geven dat jij wordt gekozen. Daar heb je vooraf over nagedacht en geoefend.
(bron foto: televizier.nl)
Schokkend feit
Als je een diepere analyse maakt van de winnaars van deze datingshow, dan is er een schokkend feit. Iemand die hele leuke antwoorden heeft, wordt toch niet gekozen. Hoe kan dat nou? Het zijn niet de antwoorden die de vrijgezellen geven die bepalend zijn voor de keuze. Het is iets anders: de begroeting. De begroeting is bepalend voor de keuze die iemand maakt. En alles wat erna komt is van minder belang. Zo redeneren je hersenen.
Het eerste woord
Je wist al van de eerste indruk. En ook hoe belangrijk die is, maar deze is net anders omdat die je hersenen actief maakt om voor jou te kiezen. Een stap verder dus.
Daarom ben ik eerst deze fantastische kleine verandering gaan testen voordat ik hem jou geef. Ik ontmoet veel mensen en dat was de ideale mogelijkheid om deze test te doen. Eerlijk gezegd gebruikte ik dit woord totaal verkeerd en toen ik in mijn test merkte hoe makkelijk ik daar resultaat mee kreeg, dacht ik….waarom heb ik dit niet eerder gedaan?
Cruciale impact krijg je op deze wijze:
Wat is het eerste woord dat je vaak zegt in een eerste gesprek? Precies: ‘hallo’. Met dat woord in het achterhoofd leg ik uit hoe jouw ‘hallo’ jouw gesprekken succesvol laat zijn.
- Zorg dat je het niet te gehaast zegt. Want hiermee geef je het signaal af dat je ongeduldig bent. Neem een kleine ademteug voordat je ‘hallo’ zegt
- Zeg het in je laagst mogelijke stem. Die komt overtuigend over die je nodig hebt voor je eerste woord. Dat kun je oefenen door eerst een diepe zucht te nemen en dan ‘hallo’ te zeggen. Daarmee bereik je je lage stem.
- Hou je adem niet in als iemand naar je toe komt om zich voor te stellen. Daarmee klinkt het woord ‘hallo’ alsof je nerveus bent.
Conclusie:
Je kan deze werkwijze ook toepassen op andere ‘eerste’ woorden, zoals goedemorgen, hoi etc.. Als je dit maar onthoudt: hou je adem niet in, maar adem kort in, zet je lage stem op en succes gegarandeerd. Ik wens je veel plezier bij het toepassen!
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]