Waarom je bijnier je brein helpt om van rugklachten af te komen
Gepubliceerd op: 30 jul, 2015

Heb je er ooit bij stil gestaan dat je je bijnier kunt inzetten om van je rugklachten af te komen?

Als je nog nooit last van je rug hebt gehad, gefeliciteerd! Toch zijn er heel veel mensen (net zoals ik) die daar namelijk wel eens last van hebben en die zoeken naar manieren om daar zo snel mogelijk weer vanaf te komen. Want, dan pas kom je erachter hoe vaak je die spieren gebruikt, zonder het te weten…

Nu ben ik geen expert in het hele fysieke gestel van de mens, maar ben ik vanuit Neuromarketing wel geïnteresseerd of en hoe je het brein in zou kunnen zetten om hier een bijdrage aan te kunnen leveren.

Externe prikkels

Kijkend naar dat brein, dat reageert op allerlei prikkels van buitenaf. Veel meer dan je denkt. Want wat heeft een blauwe lucht met de zon voor een positieve invloed op jou? Precies, een prikkel van buitenaf dus invloed op jouw gedrag.

En dat is ook precies de reden waarom ik het zo interessant vind om te kijken wat die prikkels zijn en wat voor invloed ze hebben op ons gedrag. Of het nu interne of externe prikkels zijn.

Een van die interne prikkels die veel invloed heeft op je brein zijn je bijnieren. Wat veel mensen niet weten is dat de bijnieren (net als de handen) uitgebreide connecties met de hersenen hebben. Dat betekent dat zij een belangrijke rol spelen om jou te helpen bij een situatie waar je meer controle over zou willen hebben.

Wat heeft je bijnier dan met rugklachten te maken?

Dit komt omdat die connecties van je hersenen met je bijnier in een bepaald gebied van je lichaam uitkomen. Dit gebied staat bekend als je zogenaamde ‘core’-spieren. De spieren die regelrecht te maken hebben met het functioneren van de rug, maar zijn ook de uitlaatklep van stress. Zo zouden je rugklachten misschien wel eens een uiting van stress kunnen zijn.

We weten nl. dat stress ervoor zorgt dat wij ons lichaam in een situatie brengen die moet worden opgevangen om weer tot rust te komen. Het limbisch systeem dat in aktie komt bij stress en dat dan het bijbehorende hormoon adrenaline aanmaakt. Als dat maar lang genoeg door blijft gaan, geeft je bijnier via ‘core’-spieren een signaal af.

Nadine Hermann

Nogmaals ik ben geen arts, maar ik concludeerde uit het gesprek dat ik mocht hebben met Nadine Herman, Fysiotherapeut en Pilatestrainer wel dat werken aan de core spieren een oplossing zou kunnen zijn voor rugklachten.

In de serie “Bedrijven op Groeigolven” legt zij uit hoe ze met haar unieke combinatie van Pilates en Fysiotherapie dagelijks mensen blijvend van hun rug-, schouder- en nekklachten afhelpt. Hoe ze dat doet hoor je in deze video.

ps. Ik ben intussen volledig rugklachtenvrij.