Zeg jij ook tegen jezelf: deze keer begin ik op tijd? Is de werkelijkheid dan dat je op het laatste moment moet racen om het af te krijgen? Of maak je het niet af en wacht je op de reminder? Dan heb je de Curve van Uitstelgedrag te pakken!
Uitstelgedrag is een typische reactie van je #brein wanneer het een tekort heeft aan motivatie. Het gebrek aan #motivatie ontstaat door een tekort aan de neurotransmitter dopamine, vooral wanneer we taken hebben die niet leuk, complex of moeilijk zijn.
Hierdoor komt het
Punt is dat je vaak pas aan een taak begint wanneer je dopaminelevel op voldoende peil is gekomen, alleen daardoor start je vaak te laat.
Het geheim om je uitstelgedrag te doorbreken en in de toekomst te voorkomen is jezelf direct die benodigde startbrandstof te geven. Zelf je eigen dopaminelevel activeren dus.
Daarvoor kan je de technieken uit de #neuromarketing en #consumerbehavior heel handig inzetten.
De manier om uitstelgedrag te voorkomen
Je doet het zo:
👉🏻 Verdeel je taak in kleine stapjes, in verschillende onderdelen. Daarbij moet de eerste stap het kleinst zijn, zodat bijna geen moeite kost om het te doen, daar zit het geheim.
Zo geef je je brein voldoende startdopamine en krijgt het nog eens een dosis als beloning wanneer je het hebt afgerond.
Een praktijkvoorbeeld:
Laat je bijvoorbeeld de bonnetjes van je administratie graag liggen? 😉
Dan zouden jouw kleine stapjes zijn:
💁🏻♂️ verzamel 5 bonnetjes
💁🏻♂️ leg ze op datumvolgorde
💁🏻♂️ voer ze in je boekhoudpakket in
💁🏻♂️ stop ze in je map
En dit herhaal je dan de volgende keer weer. Je zult merken dat je uitstelgedrag minder gaat worden.
Als je iets in kleine stapjes kan verdelen wordt het niet het makkelijker om het te doen, en geef je je brein dus voldoende dopamine om het af te maken en in de toekomst te herhalen.
Welke taak laat jij graag liggen?