Iedereen haakt af als jij dit doet bij een meeting, en je weet het zelf niet eens.
Gepubliceerd op: 19 apr, 2018

Afgelopen week was ik bij een businessborrel. Zo eentje waar je de meeste mensen niet kent en degene die je kent nog niet is gearriveerd. Daarom had ik mooi de tijd om wat mensen te observeren op hun gedrag voordat ik me ging mengen in de groep. Fascinerend om te zien hoe wij mensen bepaalde patronen volgen en hoe we reageren op elkaar. Van een afstandje kon ik de verschillende groepjes eens mooi bestuderen. En jawel, ik zag bij een groepje al direct de inspiratie voor deze BrainWave.

Het bijzondere is dat wij mensen elkaar namelijk beïnvloeden zonder dat we het doorhebben. Dus wat jij onzichtbaar ‘vertelt’ tegen de ander, maar de ander uiteraard ook tegen jou. Alleen, zodra je weet wat de gevolgen van je onbewuste gedrag zijn of dat van je gesprekspartner, zou je de volgende keer wel eens heel anders willen en kunnen reageren.

Want er is een element dat jij onbewust inzet en er direct voor zorgt dat de ander heel snel bij jou weg is. Die persoon zal maar net jouw potentiele klant zijn…

Ook voor op kantoor

Let op! Deze situatie komt niet alleen bij een businessborrel of netwerkbijeenkomst voor. Nee, ook in elk kantoor ligt dit gevaar direct op de loer. En daar sta je er al helemaal niet bij stil. Want ga maar eens na: hoeveel soorten meetings jij in een week hebt.

Er zijn zoveel soorten meetings. Vergaderingen, overleggen, brainstorms, mijn dag werd er in het verleden soms helemaal door gevuld. De meeste breng je zittend door, maar bij een heel aantal zul je ook een deel of alles staand doorbrengen. Denk aan het kwartaaloverleg met de hele afdeling inclusief een hapje en een drankje. Of de trainingsdag, de heisessie etc. En het gebeurt bij allebei, alleen is het bij de ene wat minder goed zichtbaar.

De stuurman van je gedrag

Je hersenen zijn grofweg verdeeld in twee systemen. Kahneman legt dit heel specifiek uit, maar voor deze BrainWave hou ik het simpel door te zeggen dat je ene systeem voornamelijk je ratio stuurt en je andere systeem je emoties en je akties.

Je systeem is verantwoordelijk voor je gedrag. En dat systeem wordt gevoed door externe prikkels. Die prikkels worden dus ook door andere mensen op jou overgebracht. Die prikkels zijn wel zichtbaar maar hebben geen verbaliteit in zich, het zijn non-verbale prikkels.

Belangrijk detail hierbij is dat de uitwerkingskracht van een non-verbale prikkel 5 x meer impact heeft dan een verbale prikkel. En dat wanneer ons brein moet kiezen welke prikkel hij volgt, het altijd de non-verbale prikkel zal zijn.

Nu je weet dat een non-verbale prikkel van jou of de ander altijd leidend is, stel jezelf dan eens de volgende vraag. Heb jij wel eens op de voeten van jou of je gesprekspartner gelet tijdens een meeting?

De impact van dit ene lichaamsdeel is enorm groot

Deze lichaamsdelen vertellen namelijk direct hoe jij erin staat. Letterlijk hoe je in het gesprek staat en dat signaal pikt je gesprekspartner dus meteen op.

Doe daarom aankomende week dit experiment: Ik wil jou graag vragen op de stand van je eigen voeten en die van je gesprekspartners te letten als je bij een meeting bent. Want, de voeten zijn namelijk perfecte triggers om te zien hoe de non-verbale gesprekken tussen mensen lopen. En uiteraard ook hoe jij in dat gesprek zit.

Je ziet namelijk aan de manier waarop mensen staan of zitten de volgende punten:

  • Of ze elkaar kennen
  • Of ze elkaar mogen
  • Of ze zich op hun gemak voelen
  • Of ze graag weg willen uit het gesprek
  • Of ze informatie met elkaar willen delen

De voet-barricade

De voetbarricade is de wijze waarop je zelf non-verbaal heel veel vertelt en daarmee mensen laat afhaken. Maar ook kun je dus herkennen dat anderen nog een barricade over moeten voordat je toegang krijgt tot het deel van het brein waar zij beslissingen nemen.

Voetbarricades zijn barricades waarin de voeten worden ingezet om jezelf te blokkeren. Het houdt in dat je je voeten over elkaar gekruist hebt staan of ze gekruist zijn als je zit. Meestal in combinatie met een verstijfde houding en de handen voor je borst over elkaar.

De voeten wijzen vaak ook nog naar een kant. En dat is vaak niet gericht op de persoon maar in de richting waar ze naar toe zouden willen. Op de foto’s zie je de voorbeelden van zowel een staande als een zittende voetbarricade.

De wijze waarop je voeten staan geeft aan of je defensief, open, toegankelijk, zenuwachtig of terughoudend bent.

Het betekent dat iemand nerveus is, een negatieve houding heeft, emoties niet wil tonen of angstig is. Vaak om zichzelf te beschermen om niet iets te zeggen wat men liever voor zich houdt.

Wanneer je bij je experiment ziet dat iemand de voet-barricade opwerpt, spreek hem of haar aub daar niet op aan. Het vragen naar de oorzaak leidt er niet toe dat iemand daar open over zal zijn. Want hun rationele systeem zal altijd een argument verzinnen waarom zij dat zo doen. Omdat ze het koud hebben of omdat het altijd zo doen etc.

Het zou zou maar kunnen zij dat jij een patroon hebt ontwikkeld om standaard je enkels over elkaar te kruisen. Probeer dat patroon te doorbreken vanaf morgen te doorbreken nu je weet dat jij door jouw voetbarricade door anderen veel negatiever wordt gezien.

Afhakers voorkomen

Nu weet je wat de impact van voetbarricades zijn en hoe het eruit ziet, maar hoe haal je iemand uit de voetbarricade? Dat is een veel interessantere vraag, want daarmee bereik je veel meer tijdens je meetings. Zo voorkom je het afhaken van mensen of dat ze niet open staan voor wat jij te zeggen hebt.

Doe het volgende om afhakers te voorkomen:

  1. Zorg dat je zelf niet de voet-barricade toepast
  2. Hou je voeten beiden gericht op je gesprekspartner
  3. Schuif je ene been net iets schuin voor het ander en zorg dat je een niet te grote afstand houdt
  4. Probeer iemand van houding te laten veranderen door iets te vragen of hem of haar naar iets te laten kijken
  5. Hou je armen niet gekruist voor je, want deze wordt namelijk vaak gecombineerd met de voetbarricade en hiermee zou je het juist uit kunnen lokken