Pssst…: het recept om je schoonmoeder met Kerst te overleven
Gepubliceerd op: 4 jan, 2018

Pssst…: het recept om je schoonmoeder met Kerst te overleven

Vrede op aarde…een mooie kerstgedachte. Daarom ook deze vredesduif als inleidende foto. Want of die duif nu op je bord ligt als teken van vrede of dat je graag deze kerst vrede aan tafel zou willen, de symboliek ervan mag je zelf invullen.

Ik kies voor vrede aan tafel en hoe je mijn vakgebied Neuromarketing daarvoor kan inzetten. Want ook dit is zo’n probleem waar je niet meteen aan denkt, waarvoor Neuromarketing uitstekend geschikt is.

Maar wat nou als jij vandaag aan moet schuiven bij het kerstdiner waar je vooraf al tegenop ziet? Of dat je zelf gasten krijgt en je blij zal zijn als het normale leven over een paar dagen weer begint?

Gisteren sprak ik erover met een aantal mensen. Allemaal om uiteenlopende redenen weinig geen zin in de kerstdish. Het verplicht lang aan tafel zitten, het urenlang door moeten brengen met mensen die je na een uur echt al zat bent. Of al dat enorme eten waar iemand zijn best op gedaan heeft. Maar dat net niet helemaal gelukt is of niet jouw smaak is. En dan nog de hoeveelheid: je kunt bijna geen nee zeggen en voelt de kilo’s er al bijkomen.

Spreek ik uit ervaring? Ja, ik durf het best toe te geven dat ik mezelf er zeker ook in herken :).

Vrede aan tafel

Maar nu terug naar vrede aan tafel. Je hebt het gevecht in de supermarkt overleefd en al je eten verzameld. Alles in de woonkamer heeft een schoonmaakbeurtje gehad, de cadeaus zijn allemaal gekocht en je bent eigenlijk wel toe aan een dag uitrusten. Maar nee, het ergste komt nog. De gasten aan je kerstdish. En helaas staat bij menig familie de schoonmoeder met stip op nummer 1 als het gaat om ‘lastige mensen’ met kerst.

En de schoonmoeder van de man is de meest lastige persoon waar je met kerst mee te maken kunt krijgen. Dit komt omdat zij altijd voor haar zoon gezorgd heeft. Zo komt je schoonmoeder met de kerst te dicht en te veel in jouw territorium. Gelukkig is dat volgens de universiteit van Utah maar bij de helft van al deze schoonmoeders, maar je zult haar maar net getroffen hebben. Toen ik in mijn beeldbank het woord schoonmoeder intypte kreeg ik deze foto als eerste…

Territoriumdrang

Daarom een staaltje neuromarketing om dat type schoonmoeder te overleven. Het gaat hier puur om territoriumdrang, dat is het gedrag dat ze vertoont. Hoe merk je dat ze bezig is met jouw territorium? Deze punten zul je vast herkkennen:

  • Ze bemoeit zich voorbereiden van het eten;
  • Ze gaat op de stoel zitten aan tafel die je voor jezelf had bedacht;
  • Ze heeft tijd genoeg om iets in je huis te bekritiseren zoals de kerstboom, iets wat scheef staat of wat dan ook als jij in de keuken staat;
  • Ze gaat al opruimen terwijl jij nog niet zover bent;
  • Ze regeert de verdeling van een gerecht, bv wie krijgt welk stuk.

Alles onder het mom van “ik help jullie gewoon een beetje”. Maar in werkelijkheid regeert ze je totale kerst zonder dat je het doorhebt.

Hoe win je je territorium terug zonder via Neuromarketing?

Als je weet hoe de patronen in de hersenen werken dan zijn er simpele oplossingen waarmee je je schoonmoeder terug op haar plek zet. Het mooie daarvan is dat je ze vandaag al meteen kunt toepassen. En door de subtiliteit worden ze nauwelijks opgemerkt door de andere gasten. Uiteraard wel door je schoonmoeder, maar je zult zien dat ook zij zich zal erdoor laten leiden. Haar hersenen kunnen namelijk niet anders

Deze drie subtiele punten zorgen ervoor dat jij een heerlijke kerst hebt:

  1. Zet je schoonmoeder niet op een plek aan de kersttafel die het dichtst bij de keuken is. Dat is namelijk jouw plek. Niet zozeer vanwege de praktische kant, maar door deze plek te kiezen geef je onbewust aan dat de keuken jouw domein is. Markeer die plek eventueel nog door al iets op de zitting te leggen of het bord weg te halen.
  2. Laat je man of vriend aan het hoofd van de tafel plaatsnemen. Daarmee krijgt hij automatisch de stempel: heer des huizes. En wie verdeelt het vlees? Precies de heer des huizes. Wil je er zeker van zijn dat zij het toch niet doet? Instrueer hem dat je graag wil dat hij de verdeling doet (als dat van toepassing is).
  3. Wanneer je schoonmoeder te hulpvaardig wordt, is het de taak dat je haar weer mooi terug dirigeert. Dat doe je door haar te bedanken dat ze je wil helpen en dat je dat graag op een specifiek moment wil. Dat specifieke moment bepaal jij. Dus bijvoorbeeld bij het opruimen na het hoofdgerecht, of het klaarzetten van de nieuwe borden. Geef haar dus een specifieke taak. Wil ze toch meer, geef dan aan dat je het fijn vindt dat ze zo betrokken is, alleen dat het kerstdiner jouw verantwoordelijkheid is. Zo kwets je haar niet, maar zet je haar wel op haar plek.

Mijn kerst en mijn schoonmoeder?

Gelukkig heb ik een schoonmoeder die in de goede ‘50%”-categorie valt. En heb ik zelf geen enkele behoefte om in haar territorium te komen. Dus laat ik haar in haar waarde dat zij graag wil dat we bij haar komen eten. Ook mag ik me heerlijk laten verwennen door al dat lekkers, ga ik op mijn standaard plek zitten, zo ver mogelijk bij de keuken vandaan (andersom werkt het ook !!!).

Zo wordt mij niet gevraagd om te helpen opruimen, heb ik een heerlijke relaxte kerst en is iedereen blij!