Waarom parkeert iemand zo graag zijn auto pal naast jou?
Gepubliceerd op: 16 sep, 2022

BREINWEETJE: Parkeer jij je auto steeds op dezelfde plek op je werk? En waarom parkeert iemand op een vrij lege parkeerplaats toch zijn auto pal naast die van jou? 3 bizar leuke parkeerfeiten die op je werk ook heel goed van pas komen

 

.

Ga bij jezelf eens na, pak je inderdaad steeds dezelfde parkeerplek op het werk? Het maakt niet uit of het je auto, fiets of scooter is ๐Ÿ˜.

Of volg jij ook klakkeloos de auto voor je in de parkeergarage naar het volgende level zonder te weten of er nog een plekje op dit level is?

Of rij je ook automatisch een aantal rijen op een festivalparkeerplaats voorbij omdat de twee auto’s voor je dat ook doen?

Je parkeergedrag is een fascinerende uitwerking van de patronen die jeย #breinย gebruikt bij alledaagse dingen, zoals parkeren. Ze vormen ons veel meer dan we denken en vertellen daarbij ook nog eens iets over onszelf.

Laten we eens bekijken vanuit deze specifieke vraag:

๐‡๐จ๐ž ๐ค๐จ๐ฆ๐ญ ๐ก๐ž๐ญ ๐๐š๐ญ ๐ฆ๐ž๐ง๐ฌ๐ž๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐ฅ๐ข๐ž๐Ÿ๐ฌ๐ญ๐ž ๐ง๐š๐š๐ฌ๐ญ ๐ฃ๐จ๐ฎ ๐ฉ๐š๐ซ๐ค๐ž๐ซ๐ž๐ง, ๐จ๐จ๐ค ๐š๐ฅ ๐ค๐ž๐ง๐ง๐ž๐ง ๐ณ๐ž ๐ฃ๐ž ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ž๐ง ๐ข๐ฌ ๐ž๐ซ ๐ ๐ž๐ง๐จ๐ž๐  ๐ฉ๐ฅ๐ž๐ค?

Op de Universiteit van Oxford deden ze er onderzoek naar en dit kwam eruit:

๐Ÿš— ๐‰๐ž ๐ก๐ž๐›๐ญ ๐ž๐ž๐ง ๐Ÿ๐ž๐ฅ๐ ๐ž๐ค๐ฅ๐ž๐ฎ๐ซ๐๐ž ๐š๐ฎ๐ญ๐จ.
Die trekken namelijk meer onze aandacht en lege plekken naast deze auto’s vallen dus meer op. Dikke kans dat jij met je rode auto dus vaker ‘buren’ krijgt.

๐Ÿš™ ๐‰๐จ๐ฎ๐ฐ ๐š๐ฎ๐ญ๐จ ๐ข๐ฌ ๐ž๐ซ ๐š๐ฅ.
Mensen die veiligheid belangrijk vinden, denken dat parkeren naast een andere auto de kans op een inbraak verkleint. Jouw auto wordt dus gebruikt als hun beveiligingstool.

๐Ÿš• ๐‰๐ž ๐ก๐ž๐›๐ญ ๐ž๐ž๐ง ๐ ๐ž๐ฉ๐จ๐ž๐ญ๐ฌ๐ญ๐ž ๐š๐ฎ๐ญ๐จ.
We denken dat het veiliger parkeren is naast mensen die een gepoetste auto hebben, minder deuk- en krasrisico. Wil je liever ‘alleen’ staan, was je bolide iets minder vaak.

Wat heb je nou aan deze parkeerwijsheden in je werk?
Dit is de vertaling:

๐€๐š๐ง๐๐š๐œ๐ก๐ญ ๐ค๐ซ๐ข๐ฃ๐ ๐ž๐ง
Draagt jij een fel kleurtje? Dan weet je dat de aandacht van de anderen zeker naar jou zal gaan. Hou je niet zo van opvallen, zorg dan dat je in de buurt bent van die persoon. Zo lift je mee.

๐‹๐ž๐ฎ๐ค๐ž ๐ž๐ง ๐Ÿ๐ข๐ฃ๐ง๐ž ๐œ๐จ๐ฅ๐ฅ๐ž๐ ๐š ๐ณ๐ข๐ฃ๐ง
Mensen die graag bij andere collega’s in de buurt zijn, associรซren die sociale cohesie met een gevoel van veiligheid.

๐€๐ญ๐ญ๐ž๐ง๐ญ ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ๐ค๐จ๐ฆ๐ž๐ง
Wanneer je auto netjes en schoon is, dichten anderen die kenmerken ook aan jou toe. Hierdoor denken we ook eerder dat je beleefd en attent bent. Heel handig wanneer je zoals ik heel goed bent in het vergeten van verjaardagen ๐Ÿ˜

Het vertalen van dit soort voorbeelden uit ons dagelijks leven naar een praktische toepassing is de rode draad van de lezingen over het gebruiken vanย #Neuromarketingย voor allerlei vraagstukken. Denk aan Mentale fitheid, Samenwerking, Veranderingsprocessen, Verkopen, Doelen stellen, Netwerken of Online marketing.

#chantalvandenbergย #neurowetenschappenย #gedrag