Wat als… jij in 1 minuut het brein van een ander kan ‘lezen’​? Hier is het geheim.
Gepubliceerd op: 6 okt, 2018

Wat als… jij in 1 minuut het brein van een ander kan ‘lezen’​? Hier is het geheim.

“Chantal, kun je mij vertellen hoe ik mensen kan ‘lezen’?” Dit was de vraag die ik van Adwin Knook kreeg. 

Een super interessante vraag die ik graag beantwoord in dit Breinartikel.

Ik moest meteen terugdenken aan een gesprek dat ik had met een succesvolle ondernemer. Een gesprek waar ik met een vette glimlach aan terugdenk. Omdat hij het geheim kent.

 

Want na het gesprek kon ik concluderen dat hij heel erg goed “de kunst van het lezen van de mens” beheerst. Feilloos “las” hij me en ik was onder de indruk.

 

Hoe kwam ik achter zijn natuurtalent? 

Hij verraste me positief door de vragen die hij stelde. Beschouwend en ze leken wel helemaal op mij afgestemd. Zodra ik een antwoord gaf, registreerde hij precies die punten uit mijn reactie die voor mij belangrijk waren. Om daarna weer met het juiste vervolgvraag te komen. Maar hij deed nog iets meer. Juist datgene is wat de doorslag gaf voor mijn glimlach.

Nu kan ik je bijna zien denken…jaja, jullie kennen elkaar zeker al langer. Of… hij is van beroep zeker psycholoog. Dat is beiden niet het geval.

Wel vertelde hij me dat hij in zijn bedrijf graag het beste wil halen uit de mensen waarmee hij werkt. Of dat nu zijn medewerkers of zijn klanten is. Dat willen we als directeur, manager of leidinggevende toch allemaal? Alleen mij lukte dat niet altijd in mijn loopbaan. Het lukte veel beter toen ik dat extra element ging gebruiken.

 

Het extra element wat nodig is om mensen te ‘lezen’

We weten allemaal dat mensen verschillend zijn en dat we een beetje moeten weten wat voor hen belangrijk. Tenminste als we ze willen motiveren en het meeste uit ons leiderschap willen halen. Dat is niet nieuw. Daar zijn genoeg tools en trainingen voor. Alleen dit extra element had ik daar nooit geleerd.

Maar deze ondernemer was er heel goed in. Hij kent het geheim om mensen te lezen. Ik snap goed dat mensen graag met hem werken want hij weet wat het resultaat is.

 

Dat extra element zit in het feit dat je vooral kijkt naar hoe iemand eruit ziet en wat iemand doet in plaats van wat iemand zegt.

Wat is het geheim om mensen te lezen

Het is heel simpel. Als je naar iemands gezicht kijkt, dan kun je enorm veel van aflezen. Want je vorm, je wenkbrauwen, je ogen en je mond verraden heel veel over wie je bent.

Daarom heb ik in dit Breinartikel 5 simpele herkenningspunten voor je op een rij gezet hoe je achter iemands persoonlijke interesses komt.

  1. Wenkbrauwen: Let op iemands wenkbrauwen als je bijvoorbeeld vraagt hoe het weekend was. Mensen die introvert zijn zullen eerder hun wenkbrauwen laag houden en er ontstaat een vouwtje tussen hun wenkbrauwen;
  2. Soort bureau: mensen met een opgeruimd bureau zijn mensen waarbij de linkerhersenhelft (logica, woorden, praktisch) meer dominant zal zijn en willen graag meer licht in hun kantoor;
  3. Lach: mensen met een bredere lach en die gedurende een gesprek vaak lachen zullen meer van uitdaging en afwisseling houden. Ze durven besluiten te nemen, zijn expressief en gevoelsmatig;
  4. Neus: mensen met een grotere neus in combinatie met kleinere ogen zullen dominanter zijn dan mensen met kleine neuzen en grotere ogen;
  5. Hand: als iemand zich ongemakkelijk voelt bij een vraag, zul je merken dat iemands met zijn of haar handen zal proberen dat ongemak weer naar gemak om te turnen door bijvoorbeeld met de handen aan het gezicht of nek te gaan zitten, of gaan spelen met een pen, lepeltje, papiertje.

Wil je nog meer herkenningspunten lezen? In mijn boek Breinspel, staan ze allemaal. Je kunt het hier bestellen of wil jij liever eerst de gratis preview, dan kan je dat dat hier laten weten.

 

Lees jij al breinen?

Mijn vraag aan jou is: let jij bewust op deze herkenningspunten tijdens een gesprek en lees je dus al breinen? Dan maak je mij gelukkig en tover je ook een glimlach op mijn gezicht.

Zo nee? Ga het dan deze week eens doen aan de hand van dit Breinartikel.

Ik kan je verzekeren dat het superleuk is om juist op dit soort herkenningspunten te gaan letten tijdens je volgende gesprek om te zien of je iets herkent. En dan checken of het goed hebt.

Wanneer je die persoon beter kent, kun je ook meteen concluderen of het klopt. Dan kun je nog eens toetsen of er een reactie komt in de vorm van een expressie als je een vraag stelt die niet bij die persoon past.

 

Ik had deze ondernemer natuurlijk ook even ‘gelezen’. De uitkomst: Van nature extravert maar door de jaren heen wat minder open geworden, tikkeltje dominant. Hij had veel licht in zijn kantoor en het was een opgeruimd bureau wat overeenkwam met een dominant linkerhersenhelft en toen ik het vertelde verraadde zijn glimlach dat ik goed zat.